dvodnevni izleti

Dva dni v deželi na drugi strani Mure

Rezerviraj
s

Ni predvidenega termina

Prekmurje je pokrajina, kjer sonce najprej vzide v vsej naši domovini. Nekoč je veljalo, da je to dežela štorkelj in plavajočih mlinov. Oddaljenost od večjih središč, ki je veljala tedaj za glavno zavoro razvoja, pa se danes kaže kot prednost, saj se nad ohranjeno naravo, običaji in kulinariko navdušuje vedno več obiskovalcev. 

 

Osnovni podatki o potovanju

Termin:

Trajanje: 2 dni

Storitev: po programu

Čas za prijavo: po želji

Najmanjše št. potnikov: 40

 

PROGRAM

Dvodnevni izlet v Prekmurje

Prvi dan

Lokalni vodnik vas bo pričakal na Prleški strani reke Mure. Najprej se bomo ustavili v vasici Ižakovci, kjer je na romantičnem kraju imenovanem otok ljubezni postavljen čisto pravi plavajoči mlin. Postanite mlinar za nekaj trenutkov tudi vi. Sledila bo vožnja z brodom, kakor se imenuje to starodavno plovilo na drugo stran reke in nazaj. Preko ravnic se bomo mimo rojstnega kraja Vlada Kreslina Beltinec podali proti Lončarski vasi v Filovcih, kjer družina Bojnec iz roda v rod prenaša znanje izdelovanja posode. Videli boste stare peči in preizkusili lastno lončarsko žilico. Pot bomo nadaljevali in se skozi gozdove podali do neodkrite lepotice, kakor domačini danes imenujejo Bukovniško jezero. Pri kapelici sv. Vida že stoletja na plano priteče izvir  v katerem je zdravilna in čudodelna voda, ki baje koristi očem. Sprehodite pa se lahko tudi med energetskimi točkami, ki vam bodo morda dale novo energijo. Od tam se bomo podali v Lendavo. Sprehodili se bomo po simpatičnih ulicah in trgih tega prekmurskega najstarejšega mesta. Ogledali si bomo sinagogo, ki je najlepša v Sloveniji. Ustavili se bomo tudi na enem največjih židovskih pokopališč v naši deželi. Povzpeli se bomo tudi nad mesto v lendavske gorice, kjer v cerkvi sv. Trojice počiva Hadikova mumija – kdo je bil boste izvedeli na izletu. Sledi namestitev po izbiri v Moravskih Toplicah ali okolici. Zvečer se bomo podali v bližnje vinograde, kjer bomo preizkusili tradicionalne prekmurske dobrote in se zabavali dokler grla zdrže. Nočitev.


 • o
 • b
 • p
 • b
 • k

1 / 5

Drugi dan

Po zajtrku se bomo podali na Goričko. Gričevnat svet na severu Prekmurja je to ime dobil v srednjem veku, ko so hribe prekrivali vinogradi (gorice v domačem narečju), ki so sloveli po dobrem vinu vse do Dunaja. Najprej se bomo podali na ogled največjega slovenskega gradu v istoimenski vasi. Baje so ga postavili templarji. Slovi pa po dejstvu, da ima toliko sob, kolikor dni ima leto. Po ogledu bomo nadaljevali po Goričkem, kjer templarska romanska Rotunda. Verjetno je, da vas bodo slovite lepo ohranjene freske navdušile. Postanek na drugi strani Goričkega, kjer v majhni prekmurski vasici že nekaj generacij goji medičarsko obrt družina Celec. Prikaz izdelave lectovih src in medenjakov z degustacijo. Postanek v eni izmed vasic ob meji, kjer bomo poskusili pavi prekmurski bograč. Nadaljevanje popotovanja mimo Murske Sobote do Prlekije in od tam proti domu.

 

 • g
 • c
 • g
 • m
 • b

1 / 5

 

 

Zasebni penzion Moravske Toplice

Sobe so dvoposteljne in troposteljne, opremljene s TWC. Cena aranžmaja v zasebnem penzionu vključuje bivanje in prehrano (zajtrk).

Bungalovi Turistično naselje v Termah 3000

Turistično bungalovsko naselje sestavljajo romantične hiške, krite s slamo. V vsaki hišici so štiri dvoposteljne sobe z ločenim vhodom, opremljene s TWC, satelitsko TV in teraso. Pozimi je naselje centralno ogrevano.
Cena aranžmaja v Turističnem naselju vključuje bivanje v bungalovu, prehrano (zajtrk) v restavraciji Hotela Termal in neomejeno kopanje v bazenih hotela Termal ter v bazenskem kompleksu TERME 3000.

 • b
 • b
 • b
 • H
 • b
 • T
 • g

1 / 7

 

 

CENIK CENA

Zasebni penzion Moravske Toplice

0 €

Bungalovi Turistično naselje Terme 3000

0 €

Spoštovani v kolikor želite, da vam pripravimo ponudbo za zaključeno skupino nam prosim izpolnite rezervacijski obrazec. 

Cena vključuje

 • lokalno vodenje oz. spremljanje po programu,
 • osnovno nezgodno zavarovanje
 • organizacijo in DDV,
 • 1x nočitev z zajtrkom po opisu,
 • ogled Ekomuzeja Mura: obisk mlina na Muri, ogled Brežne hiše z razstavno zbirko Büjraštva na reki Muri, vožnja z brodom,
 • ogled muzeja lončarstva in stavbarstva na prostem v Filovcih,
 • Bukovniško jezero- energetske točke, izvir Sv. Vida,
 • lokalno vodenje po središču Lendave z vstopninami v sinagogo in cerkev sv. Trojice z ogledom mumije,
 • ogled židavskega pokopališča,
 • tradicionalna večerja (2 vrsti juhi, 2 vrsti mesa+2 prilogi+solata+sladica)
   
 • zajtrk
 • vstopnina in vodeni ogled v Grad na Goričkem, ogled razstave in filma,
 • vstopnina in vodeni ogled v romanski rotundi v Selu,
 • prikaz medičarske obrti s pokušino medenega peciva,
 • domač bograč na kmečkem turizmu.
   

Cena velja v primeru vsaj 40 prijavljenih.

Cenik

REZERVACIJSKI OBRAZEC

VAŠI PODATKI

Naziv:
Ime:  *
Priimek:  *
E-mail:  *
Telefon / GSM:  *
Naslov:
Pošta:
Država:
Vstopno mesto odhoda:  *
Strinjam se splošnimi pogoji:  *
Jamčim za pravilnost podatkov:  *
Dovoljujem uporabo mojega e-maila za prejemanje sporočil o ugodnih akcijskih ponudbah, last minute ponudbah, novostih, nagradnih igrah t. agencije Muranica.
Podatke, ki nam jih boste posredovali ob prijavi, bomo uporabljali zgolj v namene, za katere so bili dani.:

PODATKI O VAŠI REZERVACIJI

Število oseb:

Odrasli:

  
 *

Otroci:

  
 *
Vaše sporočilo / opomba (imena in priimke ostalih potnikov, vstopna mesta):  *
 

* rubrike označene z zvezdico so obvezne

  Pošlji
 

 

MEDIČARSTVO

Zeleni travniki in cvetoči gozdovi omogočajo pridelavo odličnega medu. V majhni gorički vasici se je ohranila prav posebna obrt – medičarstvo. Postanek pri družini, kjer to obrt gojijo skozi generacije si bomo ogledali kako izdelujejo lectova srca, medenjaki... Zagovotovo tam vsak najde darilce za ženo, mamo ali skrito ljubico.

CIGANSKA VAS

Vas Kamenci, kjer se lahko vrnete dolga leta nazaj in podoživite pripovedke, ki so vam jih pripovedovali dedki in babice o »brkatih ciganih – prosto po Kreslinu«. Poleg prikaza tradicionalnih plesov, boste spoznali tudi šlogarico, ki vam bo napovedala prihodnost. V vasici so pred leti posneli tudi film Halgato.

LONČARSKA VAS V FILOVCIH

Nekoč je bilo v tej vaisci, ki šteje okrog 200 hiš več kot 100 lončarjev. Danes je ostala samo še mini vasica sredi vasi, kjer vas navdušijo tradicionalne s slamo krite hiške cimprače, starodavna peč za žganje gline, črna kuhinja in lončarji, ki vas popeljejo v svet oblikovanja posode iz keramike. Še posebej pa so ponosni na svojo črno keramiko, ki je bila nekoč značilna za te kraje.

SLAMARSKA DOMAČIJA

V starih časih so domačijo za ohcet okrasili v prekmruskih krajih z okraski iz slame, ki so jih imenovali Dožnjek. Do danes se je ta redka obrt ohranila samo še v eni vasici. Prikazali nam bodo način izdelave, pa tudi sami se bomo lahko preizkusili v tej ljudski umetnosti.

ŠUNKARNA IN PUKUŠINA PREKMURSKE ŠUNKE

Kar je pršut za Kras je šunka za Prekmruje. V vasici v bližini M. Sobote je našla svoj prostor ena najboljših šunkarn. Spoznali bomo način izdelave te mesne dobrote in jo seveda tudi sami ocenili na degustaciji – mmmm kako diši po Prekmurju.

OLJARNA

Pravijo, da so resničen zaklad pokrajine ob Muri bučna polja.Regija na obeh straneh Mure je znana po odličnem bučnem olju. Odlikuje ga močan okus in prepoznaven vonj. Ogled izdelave bučnega olja in njegova degustacija Vas bo zagotovo prepričala k pogostejši uporabi.

KOVAŠKI MUZEJ V RAZKRIŽJU

Konji so bili nekoč izjemno pomembni za učinkovito obdelavo polj. Zaradi tega je bilo v regiji mongo kovačev. Danes jih je ostalo le še za vzorec. Med drugim je na ogled tudi orodje, s katerim so podkovali konje lendavske grofice. Izvirno kovaštvo ima v družini Horvat 150-letno tradicijo.

DOMAČIJA MIŠKA KRANJCA

Ogled domačije Miška Kranjca v Evropski vasi štorkelj Veliki Polani.

BOGOJINSKA CERKEV

Domačini svojo farno cerkev imenujejo Bela golobica. Upravičeno jo štejejo za eno največjih umetnin našega velikega arhitekta J. Plečnika.

BUKOVNIŠKO JEZERO

V prelepem naravnem okolju gozdov na obronku Goričkega naletimo na Skrito lepotico, kakor so domačini poimenovali jezero. Že od nekdaj domačini romajo do bližnjega izvira sv. Vida, ki naj bi imel zdravilno moč. Pred desteletjem pa so odkrili še številne energijske točke, ki so jih označili in zdaj predstavljajo pravi energijski park.

CERKEV SV. TROJICE Z MUMIJO JUNAKA HADIKA

Lendava s svojmi gradom je bila v srednjem veku pomembna trdnjava v bojih s Turki. V enem izmed bojev naj bi pomembno vlogo po ljudskem izročilu igral tudi junak z imenom Hadik. Z junaštvi naj bi si prislužil čast, da so njegovo telo po smrti balzamirali in ga shranili v cerkvici v hribih nad mestom.

SINAGOGA IN ŽIDOVSKO POKOPALIŠČE V LENDAVI

Predvsem v 19. stoletju in prvih letih 20 stoletja je pomembno vlogo v Lendavi odigrala bogata židovska skupnost. Lepo obnovljena sinagoga je čudovit ostanek tistega časa, ki mu pravijo tudi zlata doba Lendave. Slikovito pokopališče v Dolgi vasi s tipičnimi nagrobniki pa vas bo zagotovo navdušilo.

SELANSKA ROTUNDA

Nekoč je bila to verjetno kapelica, ki je bila del večjega kompleksa. Danes pa ta romanski sameva v divji pokrajini vzohdnega Goričkega. Okrogla cerkvica, ki naj bi jo morda zgradili Templarji navdušuje s čudovitimi freskami iz 14 in 15. stoletja.

GRAD NA GORIČKEM

V naselju, ki se je nekoč imenovalo Gornja Lendava stoji na hribu vulkanskega izvora največji grad na Slovenskem. Dejstvo, da ima obliko pentagrama in da je sestavljen iz 365 soban kolikor ima leto dni ga navdaja s skrivnostjo. Baje so se nekoč na njem zibrale čarovnice.

TROMEJNIK

Pomurje se ponaša tudi s točko, kjer se stikajo meje treh držav. Slaven tromejni kamen leži v okolju Goričkega. Kratek pohod od parkirišča do kamna pa vodi po lepo označeni gozdni šolski poti.

OBISK ORHIDEJ

Sredi ravnice v vasici Dobrovnik je v prejšnej desetletju zraslo podjetje, ki je zelo eksotično za naše razmere. Ukvarjajo se z gojenjem prelepih Orhidej s pomočjo energije, ki jo dajejo bogata nahajališča termalne vode. Pred kratkim so orhidejam dodali še tropski vrt, kjer lahko opazujete kavovec, vanilijo in druge tropske rastline. Ponosni so tudi na to, da so kot prvi v Sloveniji obirali tudi na naših tleh vzgojene in dozorele banane.

SLATINSKI VRELCI V RADENCIH, NUSKOVI,...

Pomurje bi lahko imenovali tudi dežela vrelcev in izvirov. Pokrajina je posejana z izviri termalne vode in slatin. Mineralna voda Radenska Tri srca je postala znana po širši okolici Slovenije v drugi polovici 20 stol.

PO POTEH J. AQUILE

Ogledi farnih cerkev Martjanci (cerkev sv. Martina) in Turnišče (cerkev Marijinega vnebozetja) – Dve spomenika romanske arhitekture, ki sta znan po odličnih freskah J. Aquile. To je bil umetnik rojen v Radkersburgu in je ustvarjal na današnjem ozemlju Pomurja in v širši okolici.

MLIN NA MURI

Nekoč je bilo samo v Pomurju več kot 80 mlinov na Muri. Danes naletimo samo še na dva. Edini preostali oravi plavajoči mlin na Muri najdemo v bližini vasice Ižakovci. Poleg mlina je Otok ljubezni kakor se imenuje predel ob reki ponuja še vožnjo s starodavnim plovilom brodom, burjaški muzej in prostor za piknike.

BABIČEV MLIN V VERŽEJU

Na prleški strani reke Mure najdemo edini še delujoči delujoči mlin na Muri z bogato izbiro domačih vrst moke. Prava atrakcija so tudi zgodbice mlinarja Babiča.

MLINI NA POTOKIH V BERKOVCIH ALI MARKOVCIH

Poleg mlinov na Muri je bilo v pokrajini nekoč mnogo mlinov tudi na rečicah in potočkih. Veliko jih je bilo predvsem na Goričkem in na njegovih obronkih. Dva izmed njih, ki sta lepo ohranjena in urejena za oglede sta v vasicah Berkovci in Markovci

SADJARSKE KMETIJE

Obisk ene izmed sadjarskih kmetij, kjer gojijo jabolka in hruške. Prikazali nam bodo način sušenja sdja in pridelavo sokov. Njihove pridelke bomo degustirali

EKO KMETIJE

Obisk eko kmetije v čudovitem okolju Murske šume (kot bi se vrnili v čas poveti Mladost v močvirju. Eko kmetija se razprostira na okrog 300 ha površine v skoraj nedotaknjenem okolju v neposredni bližini reke Mure. Ogled bi lahko poimenovali pravi podeželski safari.

VINSKE DEGUSTACIJE NA GORIČKEM, V LENDAVI, JERUZALEMU

Goričko je po goricah (vinogradi) dobilo nekoč svoje ime, Jeruzalem in Lendava pa že desteletja slovita po odličnih vinih. Predvsem Jeruzalemske terase ne razočarjo zaljubljencev v romantično vinorodne pokrajine. Odlično kapljico se da degustirati v številnih redno ali občasno odprtih vinskih kleteh.

ŠAMPANJSKA KLET V G. RADGONI Z DEGUSTACIJO

Le kdo ne pozna Zlate in Srebrne radgnoske penine? Šampanjske kleti na grajskem griču na mestom in reko Muro s zagotovo vredne ogleda. Na izbiro imate pestre možnosti vodenih degustacij in drugih doživetij.

OGLED GASILSKE ZBIRKE

Ogledali si bomo Gasilsko muzejsko zbirko v skoraj idilični prekmurski vasici Murski Črnci, ki jo je uredil Franc Gomboc, legenda prekmurskega gasilskega organiziranja in avtor knjige Gasilstvo v Prekmurju 1873.

KOLESARJENJE

V zadnjem desetletju so lokalne organizacije vložile precej naporov v razvoj in označevanje kolesarskih poti. Teren je v regiji primeren za vse zahtevnostne stopnje kolesarjev. Za vas organiziramo izposojo koles in kakovostne kolesarske vodnike.

SPUST PO REKI MURI

Spust po reki Muri (lahko organiziramo tudi piknik): reka Mura se sicer ne ponaša z divjim tokom kakor Soča, vendar je spust po reki lahko zelo zabaven. V skladu vašimi željami pa organiziramo tudi čolnarski piknik. Spusta je okrog 10 km – ponavadi pa pride v poštev v obdobju od aprila do oktobra.

OPAZOVANJE PTIC

Opazovanje ptic v Krajinskem parku Goričko ali ob reki Muri

TEČAJI KUHANJA BOGRAČA

O najbolj znani prekmurski jedi ste verjetno slišali že marsikaj, morda ste jo že tudi poizkusili. Mi pa vas lahko to jed naučimo pripraviti. Jed bomo skuhali v kotlih ob asistenci izkušenih domačinov. Svoj prvi bograč si bomo tudi postregli in ga ocenili.

KOPANJE

Panonski svet naše dežele je bogat s številnimi izviri ib vrelci termalne vode. Sproščujoč in zdravilen dodatek k doživljanju pokrajine in kulinaričnih dobrot je zagotovo kopanje v enem izmed številnih termalnih kopališč kot so: Moravske Toplice – Terme 3000, Terme Vivat, Terme Banovci, Terme Radenci, Terme Lendava.

 • c
 • B
 • e
 • i
 • f
 • g
 • p
 • p
 • g
 • L
 • L
 • O
 • O
 • R
 • p
 • R
 • S
 • B
 • B
 • M
 • M
 • b

1 / 22

 
Pokličite nas

23.01.

oblačno dežuje

7 / 8

24.01.

oblačno dež s snegom

0 / 3

25.01.

pretežno oblačno

-7 / 1

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje