Buče in bučno olje
Buče Prekmurje

Za setev na en ar (100 m2) njive potrebujemo le 50 gramov semen. Na tolikšni površini lahko pridelamo 500 kilogramov buč, toda iz njih pridobimo le 10 kilogramov suhih bučnih semen, iz teh pa stisnemo pet litrov dragocenega bučnega olja. Bučno olje je v Pomurju nepogrešljivo kot solatna zabela. Ima pa tudi dragoceno prehransko vrednost, saj je dober antioksidant. Vsebuje namreč veliko vitamina E (tokoferola) in provitamin A (karoten).

Vitamin E je antioksidant in varovalno deluje na organizem. Vsebuje tudi barvili klorofil in protoklorofilid, ki dajeta olju značilno barvo. V bučnih semenih so pomembni mikroelementi, kot sta cink in selen. Selen je za organizem nepogrešljiv, saj je sestavni del selenoproteinov, ki delujejo antioksidativno. Nedavna raziskava slovenskih znanstvenikov je pokazala, da se pri stiskanju bučnega olja selen ne izloči v olje, temveč ostane v pogači zmletih semen. Bučna semena vsebujejo redke aminokisline, kot sta citrulin in kukurbitin. (Vir: Marko Kreft, Ivan Kreft, članek v reviji Naša lekarna).

V prekmurski kuhinji ima bučno olje pomembno vlogo pri pripravi solat. Poleg tega pečejo bučne zavitke (tikvini retaši) in tikvače. V sodobnejšem času popestrijo z bučnim oljem vanilijev sladoled, skutine torte ipd.
 

  • Buče Prekmurje
  • Njiva buč Prekmurje
  • Polje buč Prekmurje
  • Okrasne buče Prekmurje
  • Semena buč Prekmurje
  • Semena buč Prekmurje

 / 6

Pokličite nas

23.01.

oblačno dežuje

7 / 8

24.01.

oblačno dež s snegom

0 / 3

25.01.

pretežno oblačno

-7 / 1

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje