Gobe

GRBANI

Prekmurje je v poletnem času in zgodaj jeseni, dokler so noči še tople, pravi raj za gobarje in ljubitlje gobjih dobrot. Posebej se s tem "naravnim bogastvom" ponaša Goričko. Prekmurci imenujejo jurčke grbani, tako da so obiskovalci nemalokrat presenečeni, ko jim poskušajo domačini dopovedati, da je njhova najljubšja juha grbanjeva ali grbanova juha z ajdovo kašo.


Razširjene so tudi jedi z lisičkami, ki so pogoste uporabljene kot samostojna jed, preprosto z jajci, čebulo in petršiljem ali pa osnova za okusne omake. Dežnikarice oz. marele so prav tako zelo pogoste v gozdovih, jih pa načeloma v gostinskih lokalih na jedilniku ne boste našli. Naj kot zanimivost dodamo, da vsake toliko še vedno po travnikih zrastejo kukmaki oz. divji šampinjoni - domačini jih imenujejo pečarke.

 / 1

Pokličite nas

05.12.

pretežno jasno

-4 / 5

06.12.

pretežno jasno

-4 / 7

07.12.

delno oblačno

-4 / 5

 
Vir: ARSO - meteo.si
Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Mlin na Muri

 Grad na Goričkem

 Lendavski stolp

 Bukovniško jezero

 Plečnikova cerkev

 Tromejnik