Koline

Prekmurske koline

Ocvirki Prekmurje

Na tradicionalnih prekmurskih kolinah so najprej postregli s pečeno krvjo, sledila pa so seveda tako kot drugod po Sloveniji sveža pražena jetrca. Pripravili so domače klobase (boerštline), pečenice, krvavice, ocvirke in zaseko. Ponekod so delali tudi žolco, ki so včasih začinili z bučnim oljem.  Pripravila se je bujta repa, v kateri so se skuhale kosti (čonte/čunte) in zraven se je postreglo pečenko, krvavice in prosene klobase.

Čeprav je pravih kolin danes zaradi izumiranja živinoreje vse manj, pa se običaj streženja bujte repe s kolinami ohranja v zimskem času v številnih prekmurskih gostilnah in turističnih kmetijah.

  • Ocvirki Prekmurje
  • Koline Prekmurje

 / 3

Pokličite nas

05.12.

pretežno jasno

-4 / 5

06.12.

pretežno jasno

-4 / 7

07.12.

delno oblačno

-4 / 5

 
Vir: ARSO - meteo.si
Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Mlin na Muri

 Grad na Goričkem

 Lendavski stolp

 Bukovniško jezero

 Plečnikova cerkev

 Tromejnik