BOGRAČ
bograč

Med golaži je v Prekmurju najbolj razširjen bograč golaž. Ime te slavne jedi izvira iz madžarske besede, ki poimenuje pastirski kotel. Še danes velja, da je pravi bograč skuhan na prostem v primernem kotlu. Odlikuje ga pravilo,  da mora vsebovati vsaj tri vrste mesta, čebula pa naj bi bila pražena na svinski masti. Še vedno je zelo pogost kot glavna jed na rojstnodnevnih in drugih zabavah v Prekmurju.

Lendava je bila razlgašena za svetovno prestolnico te jedi. Tam pa prirejajo tudi znani Bogračfest., tekmovanje v kuhanju bograča, katerega se udeležijo obiskovalci od blizu in daleč.

SESTAVINE

  • 25 dag svinjsko meso
  • 20 dag govejega mesa brez kosti
  • 25 dag divjačina (divji prašič. srna)
  • 4 čebule
  • 50 dag krompirja
  • 2 dcl belo in rdeče vino
  • 2 stroka česna
  • začimbe: sol, poper, sladka paprika, sveža rdeča paprika, feferon, lovorov list, majaron, kumina
 

POSTOPEK PRIPRAVE

V posodi  segrejemo olje, dodamo sesekljano čebulo in jo prepražimo, da postekleni.  Med občasnim mešanjem jo pražimo cca. 20 min in pazimo, da ne spremeni barve. Oprano goveje meso obrišemo in ga narežemo na 3 cm velike koščke.  Prepraženi čebuli dodamo narezano govedino, vse skupaj premešamo in pražimo  cca. 15 min. Na čebulo in govedino potresemo mleto rdečo papriko. Na hitro premešamo in zalijemo s toliko količine vode, da prekrije vse sestavine. Dodamo sol, sveže mlet črni poper, sesekljan česen, lovorove liste, majaron in malo mlete kumine. Zavremo in počasi kuhamo  cca.  15 minut. V posodo dodamo narezano divjačino. Prevremo in počasi kuhamo cca. 15 min. Dodamo narezano svinjino, vse skupaj premešamo, zavremo in kuhamo cca. 15 min. Na koncu dodamo narezan krompir, ki naj bo podobne velikost kot je meso. Vse skupaj kuhajte cca. 15 minut. Začinimo še z belim in rdečim  vinom. Zavremo in počasi kuhamo cca. 10 minut, da se vse skupaj zgosti. Za bolj pekoč okus, lahko dodamo pravi močni madžarski feferon. Ko je krompir kuhan je naš Bograč gotov.

 

Poskusite in se prepričajte. Dober tek,...

 
Pokličite nas

27.02.

pretežno jasno

-2 / 10

28.02.

pretežno jasno

1 / 8

29.02.

pretežno oblačno

-3 / 11

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje