BUJTA REPA
Bujta repa

Bujta repa je ena najbolj znanih prekmurskih jedi. V zimskem času jo pogosto postrežejo s kolinami. "Bujta" pomeni ubita, kar jo poveže z ubitim prašičem pri kolinah. Njena posebnost je, da je repi dodana prosena kaša, ki je ne zasledimo več pogosto na jedilniku. Po njej se imenuje tudi najstarejša tematska študentska zabava prekmurskih študentov v Ljubljani.

 

SESTAVINE

  • 1 kg naribane kisle repe
  • 70 dag mesnate sv. kosti (hrbet, deli glave in vratu)
  • 1-2 dcl oprane prosene kaše
  • 2 žlici bele moke
  • 4 žlice masti
  • čebula
  • 2 stroka česna
  • začimbe: sol, poper, kumina, lovorjev list, mleta sladka paprika, majaron, kis
     

DODATEK KOLIN: različne krvavice (ajdove, prosene), svinjska pečenka

 

POSTOPEK PRIPRAVE

Oprane kosti z mesom damo v lonec z hladno vodo in pustimo, da zavre in počasi kuhamo pol ure. V lonec dodamo oprano kislo repo in začimbe ter počasi kuhamo, da se repa zmehča. Dodamo oprano proseno kašo, ki mora ostati na površini, da se ne prime posode, vse skupaj kuhamo toliko časa, da je kaša kuhana. V kozici iz maščobe in moke naredimo prežganje z dodatkom čebulo in mlete paprike, ga razmešamo z mrzlo vodo in vlijemo v lonec z kuhano repo in kašo. Nežno premešamo, po potrebi dosolimo, zavremo in počasi kuhamo še 5 minut. Bujto repo lahko postrežemo kot samostojno jed ali pa kot prilogo k pečenki in krvavicam ter praženemu krompirju.

 

Poskusite in se prepričajte. Dober tek,...

 
Pokličite nas

13.12.

oblačno dež s snegom

2 / 4

14.12.

pretežno oblačno

5 / 9

15.12.

oblačno dežuje

7 / 9

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje