GIBICE

Pripravljajo jih iz nekvašenega testa, so nekakšna vrsta mlincev, ki so obogateni z zabelo, ocvirki, kislo smetano in (ali) makom. Imenujejo jih tudi prekmurski mlinci. Bogataj v knjigi Okusiti Slovenijo piše, da gre za ostanke najstarejših vrst nekvašenega kruha. Nekoč so jih pekli za zajtrk ali večerjo in poleg pili mleko ali žitno kavo. Danes jih najpogosteje strežejo v obliki sladice.

SESTAVINE

  • 50 dag bele pšenične moke
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička svinjske masti
  • mleko po potrebi
     

Zabel:

  • 1 žlička svinjske masti
  • 2 dcl kisle smetane
     
 

POSTOPEK PRIPRAVE

Iz navedenih sestavin zamesimo testo in ga razdelimo na dva dela ter ga razvaljamo za dva večja pekača (2-3 mm debeline). Pekač namestimo, damo vanj testo, ga nekajkrat prebodemo z vilicami  in spečemo na temperaturi 200˚C.  Gibice vroče ali hladne nadrobimo in prelijemo z vročim mlekom, da se gibice navlažijo. Mast razpustimo in dodamo kislo smetano, zavremo in prelijemo čez gibice. Jed je primerna za večerjo. Vkolikor si zaželimo nekaj sladkega, lahko uporabimo makov nadev (mleti mak 4 žlice in 1 žlica sladkorja). Količino maka in sladkorja določimo po okusu.
 

Poskusite in se prepričajte. Dober tek,...

 
Pokličite nas

22.11.

pretežno oblačno

4 / 12

23.11.

pretežno oblačno

6 / 12

24.11.

pretežno oblačno

3 / 11

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje