MESO IZ TÜNKE


Tünka je lesena posoda, v katero se že nekaj stoletij na kulinarični način shranjuje meso. Meso iz tünke je eden od avtohtonih načinov konzerviranja mesa, ki je etnološko in geografsko vezano na območje Prlekije. Sestavljena je iz mesa in zaseke. Meso se postreže kot narezek z zaseko in zelenjavo.
 

SESTAVINE

  • loj, hrbtna slanina
  • meso prašičjega stegna, hrbta, ledij ali vratu
  • začimbe: česen, lovor, kumina in poper
 
Priloge:
  • kruh, sezonska sveža salata ali vložena zelenjava, česen, čebula, hren ali trdo kuhana jajca.
 
Izvirne priloge:
  • skuta, mladi sir

 

POSTOPEK PRIPRAVE

Zaseka se pripravi s toplotno obdelavo slanine, ki se nato zmelje in začini. Svinjsko meso, razsolimo, suho toplotno obdelamo in prekadimo. Tako pripravljeno meso potopimo v zaseko, včasih so kmetje meso »tünkali«,  v veliki leseni posodi, v kateri je potem meso zorelo. Tako je nastal izraz tünka, ki se je ohranil vse do danes.
 

Poskusite in se prepričajte. Dober tek,...

 
Pokličite nas

05.12.

pretežno jasno

-4 / 5

06.12.

pretežno jasno

-4 / 7

07.12.

delno oblačno

-4 / 5

 
Vir: ARSO - meteo.si
Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Mlin na Muri

 Grad na Goričkem

 Lendavski stolp

 Bukovniško jezero

 Plečnikova cerkev

 Tromejnik