POSOLANKA
posolanka Prekmurje


Za posolanko bi lahko rekli, da je kraljica med prekmurskimi pogačami. Najboljša je sveža še topla. Mi imamo raje skutino kot jabolčno, vendar velja preizkusiti obe!


 

 

SESTAVINE

KVAŠENO TESTO

  •   pribl. 450 g ostre moke
  •   2,5 dl mleka
  •   50 g masla
  •   1 jajce
  •   pribl. 25 g kvasa
  •   ščepec soli
     

NADEV

  • pribl. 1,25 kg skute
  • 4 jajca
     

DRUGO

  • 2 dl kisle smetane
  • sladkor v prahu
     

POSTOPEK PRIPRAVE

Iz sestavin najprej zamesimo mehkejše kvašeno testo, oblikujemo hlebček in ga pustimo vzhajati. Pekač namažemo z maslom. Medtem, ko testo počiva pripravimo nadev. Skuto razdrobimo, dodamo razžvrkljano jajce, kislo smetano, ostro moko in zdrob,  malo soli in sladkor po želji. Vzhajano testo razvaljamo 1 cm debelo, počakamo nekaj minut, da testo ponovno vzhaja. Obložimo za z skutinim nadevom. Debelina nadeva naj bo podobna debelini testa. Posolanko pečemo v pečici segreti na 180˚C. Takoj, ko jo vzamemo iz pečice, jo namažemo še s kislo smetano in pustimo stati nekaj minut, da se nekoliko ohladi.

Poskusite in se prepričajte. Dober tek,...

 
Pokličite nas

16.01.

delno oblačno

-3 / 9

17.01.

delno oblačno dežuje

0 / 5

18.01.

pretežno jasno

-3 / 8

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje