ŽUJCA

Tlačenko v Prekmurju poimenujejo žujca ali pa prezvuršt. Nekoč se jo je dalo dobiti pri vsaki hiši, ki je imela vsaj ene koline letno. Pogosto so jo stregli z bučnim oljem. Danes jo dobite le še v pravih vaških oštarijah in na nekaterih turističnih kmetijah. Strežemo kot samostojno hladno jed ali kot prilogo (z zelenjavo).

SESTAVINE

  • svinjska glava, nogice, parkeljci
  • čebula
  • česen
  • začimbe: slo, poper, mleta sladka paprika, kis
 

POSTOPEK PRIPRAVE

Svinjsko glavo kuhamo tako dolgo, da meso lepo odstopi od kosti, približno 1 uro do uro pa pol. Proti koncu kuhanja preverimo, ali je meso lepo odstopilo od kosti, če ne, kuhamo še nekaj časa. Ko je kuhano, meso obrežemo s kosti in ga narežemo na koščke, nato ga damo  v večjo posodo, kjer ga začinimo po okusu s soljo, poprom, majaronom, strtim ali na drobno nasekljanim česnom. Vse skupaj zalijemo z juho, v kateri se je kuhala glava. Juhe damo približno toliko, da je masa do polovice v juhi. Pripravljeno meso  nadevamo v črevo ali plastično črevo, ki je za tlačenko, dobro zavežemo in damo kuhat. V primeru, da nimamo pri roki želodca,  ga damo v navadno posodo, dobro pokrijemo in postavimo na hladno. Kuhano tlačenko pustimo da se ohladi, šele nato jo obtežimo za 24 ur. Jemo jo lahko svežo ali prekajeno.

 

Poskusite in se prepričajte. Dober tek,...

 
Pokličite nas

22.10.

oblačno dežuje

7 / 12

23.10.

pretežno oblačno dežuje

7 / 10

24.10.

pretežno oblačno

6 / 14

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje