Arhitekturni spomeniki Ravensko

Dvorec z parkom Murska Sobota

Predhodnik današnjega gradu omenjajo že dokumenti iz leta 1255. Grad se je imenoval Belmura. V 14. stoletju je postala lastnica gradu rodbina Szechy, ki je grad prenovila v 16 stoletju v renesančnem slogu, ki je viden še danes. Grad je sestavljen iz štirih enako visokih in dvonadstropnih stanovanjskih traktov. Obdajajo notranje pravokotno dvorišče obdano z arkadnimi hodniki. Leta 1687 je kupil grad Peter Szapary in njegovi nasledniki so bili lastniki gradu vse do leta

1934, ko ga je na dražbi kupila soboška občina. Rodbina Szapary je v 18 stoletju obnovila grad v baročnem stilu. Po drugi svetovni vojni je dobil v gradu sedež Pomurski muzej Murska Sobota. V muzeju je stalna razstava, ki seznanja obiskovalce z življenjem v pokrajini ob Muri od prazgodovinskih časov pa do današnjih dni. Muzej prireja tudi priložnostne delavnice za otroke in odrasle kot so velikonočne, pustne in druge.

Mestni park je med najlepše ohranjenimi v Sloveniji. Odlikuje ga velika površina – več kot 9 hektarjev in pestrost dreves, med katerimi so mnoge že zavidljive starosti okrog 200 let. Od evangeličanske cerkve do gradu vodi Trubarjev drevored in ob njem naletimo na nekaj kipov/plastik. Približno v centru parka je majhno umetno jezerce. Od leta 2010 poskušajo park revitalizirati.

 / 5

Pokličite nas

04.08.

pretežno oblačno dežuje

17 / 25

05.08.

oblačno dežuje

15 / 20

06.08.

delno oblačno dežuje

16 / 27

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje