Žetev in mlačva, lüpanje semena

Žetev in mlatev

Zetev Prekmurje


Nekoč je življenje prebivalcev Prekmurja spremljalo predvsem poljdelstvo. Tako se je še vsaj delno v obliki tradicionalnih prireditev ohranilo nekaj navad, ki so spremljala razna poljedelska opravila. Eno najbolj veselih opravil je bila žetev, ki ji je sledila mlačva. Kot zanimivost naj omenimo, da so bili mlatiči običajno plačani z zrnjem in ne denarjem. Konec žetve so popestrili z dožnjekom.

Dekleta so spletla venec iz slame, klasja in poljskih rož in ga podarila gospodarici ali gospodarju, ki je delavce pogostil. Dožnjek so obesili na vidno mesto hiše in s tem zagotovili dobro naslednjo letino. Po staroslovanski šegi so žrtvovali prvi snop bogu, s čimer so prav tako zagotavljali rodonost polj v naslednjem letu.

Med tradiconalna zimska opravila je spadalo lujpanje semena. Nekoč so gojili v Prekmurju buče, katerih seme je bilo pred odvozom v oljarno olupati. Za to priložnost se je zbralo pri hiši dovolj domačinov in gostov, da je čas med lupanje hitrje in predvsem obolj zabanvo tekel.

Ohranjene so tudi posamezne prireditve, ki obujajo trenja lanu, ličkanje koruze in košnjo trave. Vse te prireditve spremlajajo seveda tudi kulturno/zabavni programi.

Košnjo trave in lupanje koruze si lahko ogledate v precej obiskanih prireditvah, ki potekajo v vasici Selo, žetev lahko spremljate na Kobilju, lujpanje semena pa v Prosenjakovcih.
 

  • Zetev Prekmurje

 / 1

Pokličite nas

08.03.

delno oblačno

-4 / 10

09.03.

pretežno oblačno

0 / 8

10.03.

delno oblačno

-2 / 9

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje