Voda

Reka Mura

Brod na Muri

Prekmurje je rahlo valovita ravnina, ki je prepredena z rečnim omrežjem. Največja reka, ki ločuje Prekmurje od Prlekije je reka Mura.
Mura izvira v Nizkih Turah v Avstriji in se izliva v Dravo pri Legradu na Hrvaškem. Iz Alpske preide v nižinsko reko, za katero je bil nekdaj značilen širok rečni prostor, s številnimi vijugami, rečnimi rokavi, prodišči ter poplavnimi logi in mrtvicami.

Reka je dolga 444 km. Danes je večji del reke speljan v stalno strugo, kljub temu pa še vedno najdemo ob Muri mnoge Murine rokave imenovane mrtvice v katerih se nahajajo  redke in ogrožene rastlinske in živalske vrste (ptice, ribe in dvoživke, kačji pastirji, metulji, hrošči in pajki).
 
Mrtvice so ostanki rekinih starih strug, saj je Mura v preteklosti pogosto speminjala svojo strugo in uničevala mline, borodove, polja in hiše. Zadnja velika poplava je bila na Muri leta 2005.
V preteklosti se je v vaseh ob Muri razvil poklic büjraš. To so bili možje, ki so utrjevali bregove reke Mure in ji s tem preprečevali spreminjanje struge. Ime büjraš izvira iz prekmurske besede büjr, kar bi v slovenščino lahko približno prevedli kot jez. Büjraši so se po reki prevažali s fažinami, kakor so imenovali transportne do 13 m dolge čolne. Bregove so utrjevali z betonskimi kvadri, drevesnimi vejami, ki so jih speli v snope in kamenjem. Muzej büjraštva je danes urejen na otoku ljubezni pri plavajočem mlinu na Muri nedaleč od vasi Ižakovci.

Ko se odpravljate na izlet v Prekmurje to Muro in büjraše obvezno vključite.
 

  • Brod na Muri
  • Mura
  • Mura Prekmurje
  • Mura Prekmurje
  • Mura Prekmurje

 / 5

Pokličite nas

28.10.

delno oblačno

7 / 16

29.10.

pretežno oblačno

6 / 14

30.10.

pretežno oblačno

7 / 15

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje