Ptice

Bela štorklja

štorklja Prekmurje

Prekmurje je v Sloveniji znano kot pokrajina štorkelj. Ta velika ptica, ki jo domačini imenujejo štrk je zaščitni znak pokrajine ob Muri že desetletja. Sledi nekaj informacij o tej simpatični ptici.

Latinsko ime: Ciconia ciconia
 

 


Kratek opis: Ptica je visoka od 95 – 110 cm. Pretežno bele barve, rdeč kljun in noge ter črna krila in rep. Mladiči se ločijo od odraslih po velikosti in po temnem kljunu. Štorklje odlično jadrajo, to jim omogoča velik razpon klin okrog 200cm.

Štorklje so močvirske ptice, ki se hranijo z deževniki, žabami, hrošči, kuščarji, kačami in miškami ter podobnimi živalmi. V Afriki, kjer prezimijo se hranijo izključno s kobilicami.
Štorklje so ptice selivke in se v drugi polovici avgusta zberejo v večje jate in odletijo v podsaharsko Afriko, vrnejo pa se že konec marca ali prve dni aprila.
Štorklje gnezdijo v naseljih ali v njihovi bližini, najpogosteje na električnih drogovih ali dimnikih, redkeje na visokih drevesih.
Štorklje si v večini primerov vsako leto poiščejo novega partnerja. Pari se naselijo najpogosteje v že obstoječih gnezdih. Pariti se začneta, ko staro  gnezdo obnovita in ga zavarujeta pred drugimi pari. Gnezdijo lahko zelo dolga obdobja na istem mestu in po letih dograjevanj in obnov, lahko gnezda tehtajo okrog 500 kg.
Štoklje valijo 3 – 6 jajc. Če so leta posebej sušna in revna s prehrano, postopoma žrtvujejo mladiče, tako da jih mečejo iz gnezda. Par ohrani toliko mladičev, kolikor jih lahko prehrani.

Število belih štorkelj se je v zadnjih letih v Sloveniji sicer povečalo, vendar se je njihovo število v Prekmurju zmanjšalo. Ogroža jih intenzivno kmetijstvo in predvsem izginjanje travnikov.
Na portalu GoPrekmurje.si pripravljamo seznam obljudenih gnezd, ki jih boste obiskovalci brez težav našli in lahko fotografirali prekmurske štorklje.

Seznam gnezd:

- Martjanci

- Tešanovci

- Bogojina

- Kobilje

- Velika Polana

- Črenšovci

- Ižakovci


 

  • štorklja Prekmurje
  • štorklja gnezdi Tešanovci
  • štrk
  • štorkljino gnezdo Turnišče
  • štorklja Kobilje
  • štrk Prekmurje
  • štrk Kobilje

 / 7

Pokličite nas

23.11.

pretežno oblačno

-4 / 7

24.11.

pretežno oblačno

-2 / 8

25.11.

delno oblačno

-3 / 5

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje