Ptice

Fazan

Če se vozite po prekmurskih cestah boste predvsem v pomladnem času ob poteh velikokrat uzrli pisanega fazana in kakšno od spremljujočih kokošk.

Prekmurje z žitnimi polji, travniki in grmičevjem je idealno okolje za slikovito poljsko kuro fazana. Fazan sicer izvira iz Azije, vendar na bi ga v Evropo prinesli že Stari Grki, v naše kraje pa Rimljani.

Za fazana je značilen izrazit spolni razloček. Samec je pisan in ima dolg rep, medtem ko so samice manjše in enotne rjavo sive barve.

Fazan spada med dnevne ptiče. Prenočuje najraje na drevesih z ravnimi vejami, kot so iglavci, v grmovju, v času najhujše vročine tudi na tleh. Fazan je vsejeda ptica. Prehranjuje se predvsem z žiti in drugimi semeni, plodovi, ličinkami, žuželkami, žabami in majhnimi glodavci.

Fazanka spomladi znese okrog 15 jajc in jih vali 24 dni. V isto gnezdo lahko nese več fazank. Če želite pisanega fazana ujeti v objektiv vašega fotoaparata ali telefona, se v jutranjem času odpravite po cesta na relaciji Beltinci – Dobrovnik ali Črenšovci - Turnišče – Dobrovnik in velika verjetnost je, da boste uspešni.

 / 3

Pokličite nas

06.04.

jasno

3 / 18

07.04.

jasno

2 / 18

08.04.

jasno

1 / 19

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje