Živali

Vidra Lutra

Vidra Lutra

V Evropi živi le ena vrsta vidre, evrazijska vidra (Lutra lutra ), ki je bila nekdaj razširjena ob vseh tekočih in stoječih sladkih vodah. Med vsemi 13 vrstami vider, kolikor jih živi po svetu, ima najobsežnejše življenjsko območje (areal razširjenosti): srečamo jo od iglastih gozdov Karpatov do panonskih ravnic in celo morske obale tako na severu kot na jugu evropske celine.

Z najbolj vitalno, sklenjeno populacije vidre v Sloveniji se ponaša Prekmurje, natančneje Goričko. Vidrine sledi in iztrebke lahko odkrijemo malodane v vsakem potoku, rečici in reki, od Mure, Ledave in Krke do Mačkovskega, Peskovskega, Ratkovskega in Kobiljanskega potoka. Goričko nima naravnih stoječih voda, zato so zgrajeni vodni zadrževalniki, kot so Ledavsko jezero pri Kraščih na Ledavi, Hodoško jezero pri Hodošu na Dolenskem potoku, Križevsko jezero na Mali Krki in Bukovniško jezero na Bukovnici zelo pomembne oaze vodnega življenja, ki vidri bogatijo prehransko ponudbo in povečujejo možnosti za preživetje v sušnih letnih obdobjih.

Goričko je le del prostranega gričevja, ki se nadaljuje tako na madžarsko kot na avstrijsko stran. Proti jugu se zaključuje na diluvialnih terasah na levem bregu reke Ledave, severna meja pa poteka po razvodnici med Rabo in Muro. To so hkrati meje nastajajočega Krajinskega parka Goričko, ki se bo pridružil že oblikovanima parkoma na madžarski in avstrijski strani. Prebivalce treh dežel bo kot simbol ogroženih, a tu še ohranjenih naravnih vrednot v trideželni krajinski park Goričko – Örseg – Raab povezala tudi vidra, kajti vidrina populacija na Goričkem je le del večje populacije, ki sega prek meja Slovenije na zahod in na vzhod. Stabilnost ji zagotavljajo prav vodni koridorji (predvsem reki Ledava in Krka), ki povezujejo vse tri čezmejne pokrajine.

Osebna izkaznica vidre
Sistematika: red zveri (Carnivora)
družina kune (Mustelidae)
poddružina vidre (Lutrinae)
vrsta evrazijska vidra (Lutra lutra)
Telesna dolžina: samec 1,20 m
samica 1,10 m
Telesna teža: samec 8 do 11 kg
samica 5 do 7 kg
Zobna formula: 3141/3132
Dolžina brk (vibris): do 25 cm
Število krempljev: 5/5
Gostota kožuha: okrog 50 000 dlak/cm 2

Ker ima vidra sorazmerno kratke noge in stopa po celih stopalih, je na kopnem videti nekoliko nerodna. Ko skače, je dobro viden mačje usločen hrbet, značilen za družino kun. Vidrin pravi element, ki ga obvladuje do popolnosti, pa je voda; tu pokaže vso eleganco in spretnost vodne kune. Pri plavanju je videti, kot da vretenasto telo povsem brez teže in brez napora drsi skozi vodo, spretno se zvija in obrača ter igraje zasleduje plen. Štiri tace, opremljene s plavalno kožico med petimi prsti, in močan rep jo potiskajo s hitrostjo do 15 km/uro. Urnega potapljača izdaja le niz zračnih mehurčkov na vodnem površju, medtem ko lovi ribo ali beza raka iz račine.

Vidrini zobje, ko zaviha debele ustne in se loti plena, izdajajo pravo zver, mesojeda. Njeni derači so nevarno orožje, kadar se v stiski postavi v bran. Odrasla vidra potrebuje približno za četrtino svoje teže hrane na dan. Glede prehrane je na moč prilagodljiva: največji del (povprečno dve tretjini) sestavljajo ribe različnih vrst, zelo rada pa ima tudi potočne rake. Dvoživke (žabe, krastače) so na jedilniku letnemu času primerno, ptiči, plazilci, sesalci in vodne žuželke pa prispevajo po nekaj odstotnih deležev skupne prehrane. Po praznih, polomljenih lupinah sladkovodnih školjk na peščinah vodotokov, kjer vidra živi, sklepamo, da so tudi mehkužci občasno pomemben del njene prehrane.
Vidreki (iztrebki) so zelo značilni in jih ni težko razpoznati. Vsebujejo pretežno ribje luske, srti in vretenca, dele rakovih okončin in oklepov, dele okostja dvoživk, ostanke kosti in perja ptičev, dlake manjših sesalcev ter kože plazilcev, hitinske dele žuželk in rastlinske ostanke. Spremlja jih zelo obstojen, prodoren vonj po ribjem olju (Avtor:www.lutra.si)
 

  • Vidra Lutra
  • Vidra Goričko
  • vidra
  • Krajinski park Goričko
  • vidra Prekmurje

 / 5

Pokličite nas

13.06.

delno oblačno ploha

15 / 25

14.06.

pretežno jasno

10 / 24

15.06.

jasno

12 / 27

 
Vir: ARSO - meteo.si

Anketa

Katere turistične znamenitosti bi najraje obiskali v Prekmurju

 Lendavski stopl

 Grad na Goričkem

 Mlin na Muri

 Plečnikova cerkev

 Bukovniško jezero

 Orhideje