OKUSI PREKMURSKE RAVNICE
RezervirajJESENSKI OKUSI PREKMURJA in MOJSTRI PREKMURSKE RAVNICE
Ni predvidenega termina
Prekmurje so v preteklosti pogosto poimenovali žitnica Slovenije. Pokrajina ob Muri je znana po skrbno obdelanih poljih, po pridelkih odlične kakovosti in po bogatem kulinaričnem izročilu naših babic. Spoznajte mojstre, ki še vedno znajo iz kepe gline ustvariti pekače za pripravo prekmurske gibanice in iz kakovostnih lokalnih surovin pripraviti vrhunske mlevske izdelke. Spoznajte okuse ravnice v pravem kulinaričnem turističnem doživetju, ki smo ga pripravili za vas.
Osnovni podatki o potovanju
Termin:
Trajanje: 1 dan dan
Storitev: po programu; prevoz - avtobus
Čas za prijavo: po programu; prevoz - avtobus
Najmanjše št. potnikov:
PROGRAM
Prvi dan
Srečanje z lokalnim vodnikom/co, ki nas bo spremljal na vašem spoznavanju okusov ravnice ob reki Muri.
Naše eksplozijo tradicionalnih okusov bomo pričeli v eni izmed oljarn. Veliko bomo izvedeli o pridelavi buč in o dišečem izdelku, ki ga v teh koncih pridelujejo že stoletja. Olje bomo seveda tudi preizkusili.
Obiskali bomo lokalnega mlinarja. Predstavil nam bo vsak dan podeželskega mlinarja, način dela in vrste moke in mlevskih izdelkov, ki jih pripravlja. Izvedeli bomo razlike med ekološkimi izdelki in drugimi. Seveda bo čas, da obiščemo njegovo trgovinico.
Naslednji postanek bo na lokalni tržnici ali ponudniku, kjer boste lokalne pridelovalce spoznali in lahko kupili lokalno pridelane izdelke.
Pri lokalnem lončarju bomo izvedeli kako so nekoč na lončarskem vretenu izdelovali posodo, ki so jo gospodinje uporabljale pri vsakdanjih opravilih. Pokazali nam bodo nekoč tradicionalne posode v katerih se je kisalo mleko in pekače v kakršnih so nekoč pekle babice prekmursko ali prleško gibanico. Po prikazu se boste lahko tudi vi preizkusili v tej starodavni obrti.
Sledila bo spoznavanje prekmurskih okusov. Na izmed turističnih kmetij ali gostišč si bomo privoščili prekmursko kosilo.
Za zaključek se bomo ustavili na eni izmed domačij ali ponudnikov, kjer bomo bolj podrobno spoznali verjetno najbolj znano lokalno sladico – Prekmursko gibanico. Natančno nam bodo predstavili lokalne surovine. Med njimi bomo mak tudi otipali in preizkusili. Pravijo ji tudi kraljica prekmurske kulinarike. Za popestritev bomo primerjali Prekmursko gibanico s primerljivo sladico, ki so jo pripravljali na drugi strani reke Mure – Prleška gibanica. Izvedeli bomo kaj je razlika med prleško in prekmursko, kaj moramo paziti pri pripravi in obe različici bomo tudi preizkusili. Obiskali bomo tudi njihovo trgovinico.
Počasi se bomo odpravili s polnimi želodčki in novimi spomini proti domu.
Cena vključuje
- vodenje po programu,
- organizacijo in DDV,
- obisk oljarne s prikazom in pokušino,
- obisk lokalnega mlinarja s predstavitvijo mlevskih izdelkov in obiskom trgovinice,
- obisk pri lokalnem lončarju s prikazom,
- obisk lokalne tržnice ali ponudnika z lokalno pridelano hrano,
- tradicionalno kosilo na turistični kmetiji ali gostišču,
- obisk hiše gibanice s prikazom in degustacijo prekmurske in prleške gibanice.
Anketa